De juiste pellets

Welke pellets zijn voor een pelletkachel geschikt?

  • Pellets met een EN+a1 keuring op de verpakking èn
  • licht van kleur

waarom moeten pellets een keurmerk hebben?

Pellets zonder dit keurmerk kunnen schade aanrichten aan uw kachel. Pellets met een keurmerk voldoen aan minimale eisen, waardoor de samenstellling grotendeels gelijk is. Voldoet de pellet niet aan het EN-keurmerk dan is het mogelijk dat de samenstelling wisselt en zal de kachel daarop telkens opnieuw ingeregeld moeten worden. Daarnaast is het onbekend welke stoffen er in ongekeurde pellets zitten, omdat deze niet regelmatig gecontroleerd worden.

 

Waarom mogen pellets niet donker van kleur zijn?

Pellets in een donkere kleur zijn slechter voor alle merken pelletkachels. Pellets worden donkerder, door een toevoeging van loofhout of hardhout. Deze houtsoorten bevatten o.m. een hogere chloorwaarde waardoor gietijzeren delen, staaldelen en vermiculite-stenen sneller worden aangetast. U merkt bijvoorbeeld dat onderdelen in de kachel sneller verslijten.

Daarnaast geven donkere pellets een lastigere verbranding. Vaak is de rookgastemperatuur hoger (en daardoor het rendement lager). Bovendien verbranden donkere pellets moeilijker wat mogelijk zorgt voor ophoping in de branderbak. Dit kan tot gevaarlijke, oververhitte situaties leiden.

Waarom worden er wel donkere pellets verkocht?
Nederlandse producenten hebben vaak een overschot aan restzaagsel van hardere houtsoorten. Daarnaast is schoon zaagsel van vurenhout duurder. Het is daarom eenvoudiger om pellets te produceren met hardere houtsoorten.