Hoeveel vermogen heeft u nodig?

Afhankelijk van de ruimtes die u wilt verwarmen kunt u het bijpassend vermogen kiezen.
Maar hoe weet u nu hoeveel vermogen u nodig hebt voor uw woning?

Dit is geheel afhankelijk van welke ruimte u wel of niet wilt verwarmen en hoe de isolatiegraad van uw woning is.
Stel: U heb een woning uit 1980 (goed geïsoleerd) met een inhoud van 300 m3. Deze wilt u verwarmen met een CV houtkachel. U berekent dan vervolgens hoeveel ruimtes u niet hoeft te verwarmen (bijv. zolder en slaapkamers) dit kunt u hiervan aftrekken. In dit voorbeeld blijft er dan 200 m3 over. Voor deze goed geïsoleerde woning hebt u dan ongeveer 12 kW nodig. Daarvoor kunt u kiezen uit diverse modellen die totaal ongeveer dit vermogen leveren. Bij 12 kW hebt u ongeveer 4.2 kg hout per uur nodig.

 

cvhoutkachel_vermogen Uit de tabel kunt u aflezen hoeveel warmte u in uw situatie nodig hebt.

Let op: Dit tabel is slechts een richtlijn. Voor de precieze benodigde aantal kW, kunt u terecht bij de dealer.

cvhoutkachel_vermogen2

 

Het vermogen van een CV houtkachel

Het vermogen van een cv houtkachel kan worden aangegeven in ‘maximaal’ of ‘nominaal’ vermogen. Het maximale vermogen is het vermogen dat men maximaal met de cv houtkachel kan bereiken. Dit vermogen wordt ook wel het piekvermogen genoemd. Dit vermogen is anders dan het nominale vermogen. Dit is het vermogen dat gemiddeld over de stookduur wordt bereikt.

Het is dan ook belangrijk dat u weet welk vermogen bij een houtkachel aangegeven wordt. Als we bij Nordic Fire een cv houtkachel ’10 kW’ noemen, kan het zijn dat het piekvermogen bijna 2x zo hoog ligt. Hieronder vindt u een overzicht van de vermogens. Bij elke cv houtkachel is ook de verdeling van warmte aangegeven. Des te hoger de afgifte naar het cv systeem, des te beter de warmte zich verdeelt.

Tabel